Skip to main content

Amasya Evlilik Sitesi – Şehir Hakkında

Antik çağda Amaseia, nehrin yukarısındaki uçurumların üzerinde, müstahkem bir şehirdi. Pontus krallarından coğrafyacı Strabo’ya ve Osmanlı imparatorluk hanedanının birçok nesline kadar krallar ve prensler, sanatçılar, bilim adamları, şairler ve düşünürler üreten zengin bir taşra başkenti olarak uzun bir tarihe sahiptir. Osmanlı döneminden kalma ahşap evleri ve tepelerde kayalıklara oyulmuş Pontus krallarının mezarları ile Amasya, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Son yıllarda turizme çok yatırım yapılmış ve bu nedenle daha fazla yabancı ve Türk turist şehri ziyaret etmiştir.

Erken Osmanlı döneminde, genç Osmanlı şehzadelerinin idare etmek ve tecrübe kazanmak için Amasya’ya gönderilmesi adetti. Amasya aynı zamanda Osmanlı padişahları I. Murad ve Selim’in de doğum yeriydi. Bu nedenle Osmanlı tarihi açısından büyük önem taşıyor. Yeşilırmak yakınlarındaki geleneksel Osmanlı evleri ve diğer önemli tarihi yapılar restore edildi. Restore edilen bu evleri Amasya evlilik sitesi dostunuzla görebilirsiniz. Bu geleneksel Yalıboyu evleri günümüzde kafe, restoran, bar ve otel olarak kullanılmaktadır. Osmanlı ahşap evlerinin arkasında Pontus krallarının kaya mezarları görülebilir.

Tarihi – Amasya Evlilik

1919’da Amasya, Mustafa Kemal Atatürk’ün Birinci Dünya Savaşı’nın sonunda Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküşünün ardından Türk cumhuriyetini kurmak için bir Türk ordusu inşa etmek için düzenlediği son planlama toplantılarının yapıldığı yerdi. Mustafa Kemal, Türk Kurtuluş Savaşı ilanını Amasya Genelgesi ile burada yapmıştır. Bu genelge, Türk Kurtuluş Savaşı’nı başlatan ilk yazılı belge olarak kabul edilmektedir. Anadolu’nun dört bir yanına dağıtılan genelge, Türkiye’nin bağımsızlığını ve bütünlüğünü tehlikede ilan ederek Sivas’ta (Sivas Kongresi) ulusal bir konferans yapılması ve öncesinde Anadolu’nun doğu illerinden temsilcilerden oluşan bir hazırlık kongresi yapılması çağrısında bulundu. Temmuz ayında Erzurum’da (Erzurum Kongresi).

Birinci Dünya Savaşı ve Türk Kurtuluş Savaşı yıllarında Amasya’nın Hıristiyan sakinleri (Ermeni ve Yunan) zulümlere maruz kaldı. Saldırılardan kaçan birçok Ermeni sivil, Amasya Evlilik Sitesi olarak bildiğimiz kadarı ile Amasya’nın dışında Merzifon’da bulunan Amerikan misyoner okulu Anadolu Koleji’ne sığındı. 1921’de Türk askerleri okulu kapattı ve yerel halk, Yunanistan ile Türkiye arasındaki nüfus mübadelesinin ardından Selanik’e taşındı. Ayrıca 1921’de, Türk Milli Hareketi’nin Pontus bölgesindeki Yunan temsilcilerini yasal bir bahane ile öldürmek amacıyla düzenlediği özel ad hoc duruşmalar olan Amasya davaları vardı.

Amasya Evlilik Sitesi – Günümüzde Şehir

Amasya ili kaliteli, küçük, iyi aromalı elma üretimi ile bilinir. Amasya-Tokat bölgesi ana üretim alanıdır. Şehir o kadar gelişmiş bir endüstriyel terim değildir, ancak özellikle sisin vadiyi doldurduğu bir kış akşamında belirli bir mistikliğe sahip olan nehir kenarında otururken çekici ve iyi korunmuştur. Turistler (ve yerel üslerden askerler) esnaflara değerli gelir sağlıyor. Sivas’tan Samsun’a giden demiryolu hattı Amasya’dan geçiyor ve Osmanlı döneminden kalma çekici bir tren istasyonu var.

Amasya şehri, ziyaretçiler için ağırlıklı olarak barlar ve kafeler ve bazı temel restoranlar olmak üzere bazı gece hayatına sahiptir. Bu güzel şehir, Amasya evlilik sitesi olarak söyleyebileceğimiz gibi diğer Orta ve Doğu Anadolu şehirlerinden farklı olarak çok muhafazakar bir şehir değil. Kısmen turizme bağlı olarak bu kentte sosyal yaşam özellikle yaz aylarında daha hareketli hale gelir. Birçok uluslararası sirk grubu bu şehri ziyaret ediyor. 12 Haziran, Amasya için birçok kültürel ve sportif aktivitenin sunulduğu bir festival tarihidir. Yöresel yemekler, sıcak veya soğuk içilen yoğurtlu yerel özel toyga çorbası içerir. Diğer spesiyaliteler arasında nehir kıyısında servis edilen haşhaş tohumu ve çay içeren hamur işleri yer alır. İlçede 2008’den beri sivil uçuşlara açık olan bir havalimanı var. Daha önce sadece askeri amaçla kullanılıyordu. İstanbul’dan / İstanbul‘a her gün birer saatlik uçuşlar vardır.