Skip to main content

Ordu Evlilik Sitesi – Şehir Hakkında

Ordu, 750.000 nüfusuyla Karadeniz Bölgesi’nin üçüncü büyük şehridir. Doğu Karadeniz’in kapısı olan Rize‘ye yakın Ordu, doğal güzellikleri, bitki örtüsü, mavi ve yeşilin kucaklaştığı kıyıları, koyları ve plajları, başlayan dağları ile tarihin yanı sıra kültür ve Ordu Evlilik Sitesi doğa turizminde de parlak bir geleceği olan bir şehirdir. Hemen sahil şeridinden, yüksekliklerindeki uçsuz bucaksız ve güzel yaylalar. Ordu, Türkiye’nin önemli bir tarım merkezidir, şehir fındık tüketiminin% 50’sini karşılamaktadır.

Ordu Evlilik Sitesi – Antik Yerler

Kurul Kayası antik yerleşim alanı, Merkez İlçe Bayadı Köyü’ndeki Kurul kayası üzerinde yer almaktadır. Bu yerde kayanın oyulmasıyla yapılmış bir sarnıç vardır ve su yolu olduğu tahmin edilen Ordu Evlilik Sitesi merdivenlerden aşağı inen bir giriş kapısı vardır. Bunların yanında yapı kalıntıları ve yüzeyde farklı dönemlere ait seramik kalıntıları görülebilmektedir. Çaytepe köyü Perşembe ilçesi sınırları içerisinde bulunan Yason Burnu Doğal ve Arkeolojik Sit Alanı, denize doğru uzanan küçük bir yarımada biçimindedir. İkinci derece doğal ve arkeolojik sit alanı ile koruma altına alınmıştır. Bu alanda bahçe duvarı harabeli bir kilise hala ayakta duruyor. Üstelik sur kalıntılarının bir kısmı deniz kıyısı boyunca uzanmakta, antik liman ve balık yetiştirme havuzları günümüzde kalmıştır.

Ordu Evlilik Sitesi – Camiler

Atik İbrahim Paşa Camii (Cami-Merkez) şehrin merkezinde yer almakta olup, cami yöre halkı tarafından Merkez Camii olarak adlandırılmış ve 1080 yılında Atik İbrahim Paşa tarafından yapılmıştır. Caminin ilk nişi Selçuklu Mimarisi tarzında Ordu Evlilik Sitesi nezdinde inşa edilmiş ve uzun yıllar camide kalmış, ancak 1340 yılında niş kaldırılarak Selimiye Camii’ne yerleştirilmiştir. Aynı dönemde söz konusu niş yerine yumuşak taşlardan ampirik dönem mimarisi ile inşa edilen zengin süslemeli niş yerleştirilmiştir. Caminin çift minareli şerefeli tek minaresi vardır. Ordu Yaylası Perşembe Yaylası Ordu’ya 124 km. Uzaklıktadır. Bu yayla köyünün altyapısı (kotu 1350 m.) Tamamlanmıştır. Bu yayla köyü önemli bir panayır alanıdır ve yakındaki Karga Tepesi’nin manzarası ender güzelliklerden biridir.

Burada küçük marketler, manav, kasap, kır kahvesi, lokanta ve postane var. Keyfalan Yaylası, Mesudiye’nin 114 km. Güneyindedir. Bu yayla köyünün altyapısı kısmen yerinde. Köyde 1200 m’de yaklaşık 50 ev bulunmaktadır. Çambaşı Yaylası, Ordu’nun 58 km güneyinde Kabadüz Belediyesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Kabadüz yolu ilk 21 km asfalt, kalan 37 km. toprak yoldur. Turizm sezonu boyunca (Haziran-Eylül) Ordu’dan köye minibüs seferleri vardır.