Skip to main content

Artvin Evlilik Sitesi – Etkinlikler

Kendinize uygun bir eş adayıyla tanışabileceğiniz Artvin evlilik sitesi şehri her yıl Kafkasör yaylasında düzenlenen Kafkasya (Türkçe Kafkas) Kültür ve Sanat Festivali ile tanınır. En meşhur olay yerli ve yabancı birçok ziyaretçiyi çeken boğa güreşidir.

Cumhuriyet Tarihi – Artvin Evlilik Sitesi

Şehrin tarihini bilmek buranın insanlarının kültürünü bilmek açısından önemlidir. Ya da en azından Artvin evlilik sitesi olarak biz böyle olduğunu düşünüyoruz. II.Mehmet komutasındaki Osmanlı İmparatorluğu, Trabzon İmparatorluğu’nu yenerek Doğu Karadeniz kıyılarını ve dağlık hinterlandını kontrolleri altına aldı. Selim I ve Mehmed Han Yusufeli’nin dağlara yaptıkları sonraki keşif gezileri onlara bir dizi kalenin ve dolayısıyla tüm semtin kontrolünü verdi. I. Süleyman’ın veziri Kara Ahmet Paşa, Pert-Eğekte adıyla ilk Livane Sancağını oluşturmuştur. 13 Temmuz 1551’de İskender Paşa’nın Ardanuç kalesiyle Artvin’in Osmanlı kontrolü sağlandı. 3. Ahmed’in veziri Hasan Paşa, Macaristan’ın yeni satın alınan topraklarında Batum şehrini kurdu ve bölgenin merkezi oldu.

Mamacimla ilçesinden Artvin şehri, 1905-1915, Sergey Prokudin-Gorsky tarafından çekilmiş. Bu, 250 yıl sürdü ve bölge, Rus-Türk Savaşı’nın ardından (1828-1829) Osmanlı İmparatorluğu tarafından Ruslara devredilinceye ve 1877-78 Rus-Türk Savaşı’nın sonunda toparlanıp tekrar devredilinceye kadar sürdü. Artvin, Brest-Litovsk, Moskova ve Kars Antlaşmaları ile Rusya ile Türkiye arasında bir savaş alanı içindeydi ve sürekli el değiştiriyordu. 19. yüzyılın sonlarında Rusya ile Türkiye arasındaki çatışma ve belirsizlik, Artvin halkına (Müslüman Gürcüler) korkunç ıstıraplar getirdi ve nüfusun çoğu Rus kontrolündeki bölgelerden batıya doğru hareket etti.

Artvin Evlilik Sitesi – Devamı

Sonrasında ise Artvin’in evlilik sitesi olarak size söyleyeceğimiz bazı şeyler var. Ruslar, 1917 Rus Devrimi’nin ardından Artvin’den çekildi; ancak Birinci Dünya Savaşı Osmanlılar’ın kaybeden tarafında sona erdiğinde, İngiliz birlikleri 1918’de bölgeye taşındı ve onu Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti izledi. Kızıl Ordu’nun Gürcistan’ı işgal etmesi sonucunda Artvin, 1921’de Kars Antlaşması ile yeni kurulan Türkiye’ye devredildi.

Stratejik olarak yerleştirilmiş kasaba ve yolun üstünde, bir zamanlar ortaçağ Gürcü Nijali bölgesinde bulunan kale var. Alan, çıkıntının zirvesini çevreleyen tek bir devre duvarı, birkaç etkileyici oda, güney girişini koruyan bir yapı ve batıda büyük bir donjondan oluşmaktadır. Okçular için uygun kepçeler ve pencereler de vardır. 1983’te kale araştırıldı ve üç yıl sonra doğru ölçekli bir plan ve açıklama yayınlandı.