Skip to main content

Hakkari Evlilik Sitesi – Şehir Hakkında

İlk olarak Hakkari Evlilik Sitesi olarak size şehir hakkında bilgi vereceğiz. Tur Abdin’den Hakkari’ye kadar uzanan bölge, Urartu rakipleri ile Asur’un kuzey sınırı ve sınır görevi gören Nairi topraklarını oluşturdu. Bu bölgenin Süryanileri, Doğu Süryani Kilisesi’ne bağlı Hıristiyanlardı ve 1924’te Asur Soykırımı’ndan ve 1918’de meydana gelen katliamlardan sağ kurtulan son Süryanilerin sürüldüğü 1924 yılına kadar burada yaşadılar. Çoğu daha sonra Kuzey Irak’taki Sapna ve Nahla vadilerine taşındı. Simele’ye gidenler, 1930’larda Suriye’nin Tell Tamer ilçesine göç ettiler.

Tarihi – Hakkari Evlilik Sitesi

İkinci olarak ise siz değerli Hakkari Evlilik Sitesi kullanıcılarımıza şehirde görebileceğiniz yerlerden bahsedeceğiz. Moğol İmparatorluğu‘nu yeniden kurma kisvesi altında faaliyet gösteren Türk askeri lideri Timur’un Mezopotamya şehir merkezlerini tahrip etmesinden sonra, “İslam’ın Kılıcı” olarak tanındı. Bağdat’ı ve genel bölgeyi fethi, özellikle Tikrit’in yıkımı, bölgedeki Hristiyanlar, İsmaililer ve Sünni ve Şii Müslümanlar’ın Timur tarafından ayrım gözetmeksizin yıkılmasının ardından Ninova yakınlarında Mar Mattai Manastırı’nda barınan Suriye Ortodoks Kilisesi’ni etkiledi. 14. yüzyılın ikinci kısmı. Hayatta kalan az sayıdaki kişi Hakkarili Süryaniler ve çevre bölgelere sığındı. Bu bölge, kilisenin tam bir dini çöküşünü önlemek için kalıtsal ardıl olarak kullanıldığı için birçok piskopos ve patrik de üretti. 16. yüzyılda Asurlular, Tebriz ve Nisibis gibi daha önce geliştikleri birçok şehirden kayboldular. Doğu Kilisesi’nin başı 1553’te Bağdat’tan Urmiye’deki Marağa’ya taşındı.

Hakkari Evlilik Sitesi – Gezilecek Yerler

Son olarak ise siz Hakkari Evlilik Sitesi üyelerimize şehirdeki görülecek yerlerden bahsedeceğiz. 1500’lerde Asurlular, Diyarbakır (batı), Maragha (doğu) ‘da bulunan Asur üçgeninin eski bir versiyonunda yoğunlaştılar. Doğu Kilisesi, 1552’deki bölünmeyi takip eden birkaç yüzyılda, özellikle Diyarbakır‘daki Keldani Katolik Kilisesi’ne bazı üyelerini kaybetti. Ancak Hakkari’de yaşayanlar, 1692’de Diyarbakır Keldani Başpiskoposu Shimun IX Dinkha’nın Roma’dan ayrılıp Hakkari’deki Qudshanis’e taşınması ve 1976’ya kadar devam eden Shimun kalıtsal ataerkil mirasını yeniden tanıtmasına kadar anlaşmazlıklardan etkilenmemişlerdir.

Qudshanis’teki Mār Shalīṭa Kilisesi’nde ikamet eden Patrik, tebaları üzerinde hem manevi hem de siyasi güce sahipti. Rahiplerin bekâr kalmaları gerektiğinden, ataerkillik amcadan yeğenliğe geçti. Bu sistem Nāṭar Kursyā (“Tahtın Muhafızı”) olarak bilinmeye başladı ve 19. yüzyılda bu sistem Hakkari’nin tüm piskoposluklarına uygulandı. Asurlular, komşu Kürt aşiretleriyle ve onların Osmanlı beyleriyle girift ittifaklar kurdular ve her aşiret, savaş zamanında askeri lider olarak da görev yapan bir Malik tarafından yönetiliyordu.