Bartın Evlilik Sitesi – Şehir Hakkında
Eskiden Zonguldak ilinin bir ilçesi olan Bartın, 1991 yılında ilçesinin anayasasıyla Bartın evlilik sitesi olarak merkez, Amasra, Kurucaşile ve Ulus olmak üzere dört ilçe merkezi haline getirilmiştir. Nüfusu 48,000, şehir ile Karadeniz kıyısı arasında gemiler için sefer yapılabilen Bartın Nehri’nin (Bartın Çayı) 14 kilometre içeride yer almaktadır. Bartın Nehri, Türkiye’deki gemiler için gezilebilir tek nehirdir.
Size biraz da şehrin mutfağından bahsetmek isteriz. Bartın mutfağı üzerine yapılan araştırmada 100’ün üzerinde yöresel yemek bulundu. Kış ve yaz yemekleri ayrı tutulmasına ve bu da çeşitliliği azaltmasına rağmen, geleneksel kış yemekleri yaz aylarında önceden depolanmak üzere hazırlanır. Buna kavrulmuş kuru et, pastırma, bulgur pilavı, kuru domates ve fasulye, erişte, yufka, keşkek, çorbalık tarhana, şurup, reçel, turşu, marmelat, haşlanmış meyve ve sebze konserveleri dahildir. Bartın’ın en bilinen yemekleri arasında pirinç mantısı, kızarmış hamur işi, Gartlaç, Çöven Ekmeği, Kırtıl, Halışka, Isbıt, Sütte Armut, Balkabağı çorbası yer alıyor.
Bartın Evlilik Sitesi – Tarihi
Antik Partenios kentinin veya Parthenia’nın tarihi, MÖ 1200’lerde Kaskian kabilesinin yaşadığı bölgeye dayanmaktadır. Sonraki yüzyıllarda bölge Hititler, Frigler, Kimmerler, Lidyalılar, Yunanlılar, Persler ve Makedonyalıların egemenliğine girmiştir. Bu şehir Bartın evlilik sitesi aracılığıyla evlenecek birini bulabileceğiniz bir sitedir. Daha sonra, MS 11. ve 13. yüzyıllar arasında Selçuklu Türkleri ve Candaroğulları Devleti’nin eline geçene kadar Roma İmparatorluğu’nun ardından Bizans İmparatorluğu’nun bir parçasıydı. Bartın, 1392’de Osmanlı padişahı I. Bayezid tarafından fethedildi. 19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın başlarında Bartın, Osmanlı İmparatorluğu’nun Kastamonu vilayetinin bir parçasıydı.
Bartın Evlilik Sitesi – Gezilecek Yerler
Sizin de Bartın’ın evlilik sitesi sayesinde eş bulabileceğiniz Bartın, Norwich merkezli Avrupa Tarihi Kentler ve Bölgeler Birliği (EAHTR) üyesidir.
Şehir merkezindeki başlıca turistik yerler arasında kale, iki kilise, bedesten, Kuşkayası Yolu Anıtı ve İnziva (inzivaya) Mağarası bulunmaktadır. Antik kentin forum, meclis sarayı, şeref yolu, tiyatro, akropol ve nekropol gibi bölümleri artık yerin altında.
Ahşap Bartın evleri, Tanzimat Fermanı sonrası sanat akımlarının mimari özelliklerini sergiliyor.
Yöredeki Gürcüoluk Mağarası, olağanüstü sarkıt ve dikit oluşumlarıyla bezenmiştir. Duvar ve perde asma taşları, soğan ve makarna sarkıtları renkli bir dünya sunar. Astım hastalarının mağarada şifa aradığı biliniyor ve Gürcüoluk Mağarası oluşumunu tamamladı ancak iç oluşumları damla damla devam ediyor …