Skip to main content

Aksaray Evlilik Sitesi – Tarihçesi

Bölge, 1071 Malazgirt Savaşı’ndan sonra Selçuklu Türklerinin kontrolüne geçti. Kurdukları Anadolu Selçuklu Sultanlığı, Aksaray evlilik sitesi ve çevresinde önemli izler bıraktı. 14. yüzyılda bölgede bulunan Faslı gezgin İbn Battuta, Aksaray’da ortaya çıkan Müslüman tüccarlar sınıfından etkilenmiş ve kent merkezini “su yolları ve bahçelerle çevrili, sağdan gelen su kaynağı ile güzel bir şehir” olarak kaydetmiştir. şehrin evlerine. ”

Aksaray, Karamanoğulları ile uzun süreli bir mücadelenin ardından 1470 yılında İshak Paşa tarafından Osmanlı İmparatorluğu’na dahil edildi ve şehrin pek çok sakini, yakın zamanda Osmanlılar tarafından ele geçirilen ve kentin bir mahallesine yerleştikleri İstanbul’a taşındı Aksaray olarak adlandırılacaktır.

Bugün – Aksaray Evlilik

Bugün Aksaray evlilik sitesi sayesinde dost bulabileceğiniz şehirde orta büyüklükte sakin bir şehirdir. Ihlara Vadisi ve Nevşehir Kapadokya’nın diğer turistik atraksiyonları yakındır, ancak Aksaray, şehrin kendisine ziyaretçi çekmekte çok başarılı olamamıştır. Aksaray kentinde yeni bir cazibe merkezi, yapay şelaleli büyük bir tema parkı olan ve hemen Aksaray düğünleri için popüler bir mekan haline gelen Hünkarland.

Aksaray’ın Evlilik Sitesi – Kervansaraylar

Aksaray Mahallesi’nde Aksaray evlilik sitesi dostunuzla görebileceğiniz üç anıtsal kervansaray vardır. En iyi bilinen, Aksaray’ın yaklaşık 40 km (25 mil) batısında Sultanhan köyünde bulunan Sultan Han’dır. Bu müstahkem yapı, Selçuklu sultanı I. İran (Uzun Yolu). Bir yangında kısmen tahrip olduktan sonra, 1278 yılında Sultan III.Kayhüsrev zamanında vali Seraceddin Ahmed Kerimeddin bin El Hasan tarafından restore edilerek genişletilmiştir. Bu anıtsal kervansaray daha sonra Türkiye’nin en büyüğü oldu. Anadolu Selçuklu mimarisinin en güzel örneklerindendir.

Doğuda Sultanhanı’na elli metre genişliğindeki ön duvardan çıkıntı yapan 13 m yüksekliğindeki anıtsal bir mermer kapıdan (pishtaq) girilir. Kapının etrafı mukarnas pervazları ile süslenmiş sivri bir kemer ve zarif geometrik desenlere sahip bir örgü ile çevrilidir. Yaz aylarında açık avlu (44 x 58 m), kışın ise her iki taraftaki örtülü olanlar (eyvanlar) kullanılmıştır. Açık avlunun ortasında, Türkiye’nin en eski örneği olan kare şeklinde taştan bir köşk-cami (kösk mesçidi) yer alır. İkinci kattaki cami, beşik tonozlu dört oymalı kemerli yapı üzerine oturmaktadır. İç avlunun her iki yanındaki pasajlar ahır olarak hizmet vermiş ve yukarıda konaklama birimleri bulunmaktadır.