Isparta Evlilik Sitesi – Şehir Hakkında
İlk olarak Isparta Evlilik Sitesi olarak size şehir hakkında bilgi vereceğiz. Isparta’da Osmanlı öncesi Hızır Bey Camii (c. 1325), Kutlubey veya Ulu (Büyük) Camii (1429, 19. yüzyılda büyük restorasyonlarla) ve Hacı Abdi Camii (1569) dahil olmak üzere birçok önemli cami vardır. Şehir ayrıca 16. yüzyıl islami mimarisi Firdevs Paşa Camii olan Osmanlı Kraliyet Mimarı Mimar Sinan’a ait bir camiye sahiptir. Bu cami halk arasında Mimar Sinan Camii olarak da bilinir. Bizans ve Osmanlı dönemlerinden (14.-19. yüzyıl) kalma birkaç Rum Ortodoks kilisesi kalıntısı vardır. Bizans kalesi çoğunlukla harabe halindedir. Şehir, bir fay hattına yakın ve bu nedenle şiddetli depremlere yatkın.
Tarihi – Isparta Evlilik Sitesi
İkinci olarak ise siz değerli Isparta Evlilik Sitesi kullanıcılarımıza şehirde görebileceğiniz yerlerden bahsedeceğiz. Bir zamanlar Bizans İmparatorluğu’nun bir parçası olan Isparta, 1200’lerin başında Sejuklar fethedildi. Bir asır sonra Hamidoğlu Emirliği’nin bir parçası oldu, ancak 1381’de Osmanlı İmparatoru’na satıldı. 1800’lerin sonlarında Balkanlar’dan gelen Müslüman mülteciler tarafından yerleştirildi. Bulgar mülteciler, bölgedeki en önemli ekonomik faaliyetlerden birine yükselen gül yağı üretimiyle ilgili bilgileri getirdiler. Başbakan Süleyman Demirel buraya yakın doğdu, pek çok şeye bu kasabanın en sevdiği oğlunun adı verildi.
Şehir bir fay hattının yakınında yer alır ve bu nedenle şiddetli depremlere meyillidir. Bazı tarihi binalar ve evler 19. yüzyıldan kalmadır, ancak modern binaların sayısına kıyasla nadirdir.
Isparta’nın Evlilik Sitesi – Diğer bilgiler
Son olarak ise siz Isparta Evlilik Sitesi üyelerimize şehirdeki görülecek yerlerden bahsedeceğiz. Isparta’da Osmanlı öncesi Hızır Bey Camii (c. 1325), Kutlubey veya Ulu (Büyük) Camii (19. yüzyılda yapılan büyük restorasyonlarla 1429) ve Hacı Abdi Camii (1569) dahil olmak üzere birçok önemli cami vardır. Şehir, 16. yüzyıl Firdevs Paşa Camii olan Osmanlı kraliyet mimarı Mimar Sinan’a ait bir camiye sahiptir. Mimar Sinan Camii olarak da bilinir. Bizans ve Osmanlı dönemlerine (14-19. Yüzyıl) ait birkaç Rum Ortodoks kilisesi kalıntısı vardır. Bizans kalesi çoğunlukla harabe halindedir.
Isparta’nın başlıca ekonomik faaliyetleri gül suyu ve el yapımı halı üretimidir. “İncil turizmi” nedeniyle hem yerel hem de giderek uluslararası hale gelen turizm, önemli bir gelir kaynağı haline geliyor. 20. yüzyılın başlarında halıcılık Isparta’da önemli bir endüstriydi.